Tartınız Sizi Aynı Kiloda mı Gösteriyor ?
Diyet yapmaya başladınız ve birkaç hafta hatta birkaç ay her şey yolunda gitti. Tartıda azalan rakamları hep gördünüz ama bir süre sonra baktınız ki tartıda sizi her zaman mutlu eden o farkı görmemeye başlıyorsunuz. Ne kadar uğraşsanız da o inatçı kilolar kırılmıyor ve tartıdaki rakam değişmiyor. Peki ya neden olabilir?
Zayıflamaya çalışan kişilerin ortak problemlerinden birisidir takılan ve değişmeyen kilo problemi. Diyet yaparken belirli bir süre sonra kilo kaybı yavaşlayabilir hatta durma noktasına gelebilir. Endişelenecek bir şey var mı diye soracak olursanız aslında bu size bağlı. Bu durumun sıklıkla görülen birkaç sebebini ve sonucunu sizlerle paylaşalım ve kendimizdeki eksikleri görmeye çalışalım..
Aldığın kaloriler fazla mı geliyor?
Hızlı verilen ya da tek tip diyetlerle verilen kilo kayıplarında, kilo verme hızının yavaşlamasına çok fazla derecede rastlıyoruz. Kas kayıpları kilo verme döneminde gerçekleşen yan etkilerinden birisidir. Azalan kas ağırlığı bazal metabolizma hızınızın düşmesine sebebiyet verir ve bu durumda diyet kalorinizde azaltma yapsanız dahi aradaki farkı yakalayamayabilirsiniz. Sonuçta kilo kaybetmenin matematiği basittir; gün içerisinde aldığınızdan daha fazla kalori açığı yaratmak. Bazal metabolizma hızındaki kayıp alman gereken kalori miktarını azaltabilir ve o açığı yakalamanı zorlaştırabilir. İşte böyle zamanlarda fark etmeden fazla kalori alıyor olabilirsin. Bu durumda bir beslenme uzmanıyla birlikte uygun bir düzenleme yapmak sürecin devamlılığı için önemlidir.
Egzersiz programınızda göz atmanızda fayda var..
Tartıda azalmayan kilo probleminin sebeplerinden birisi de azalan egzersiz olabilir. Diyete ilk başladığınızdaki motivasyonunuz oldukça yüksektir ve egzersiz süreleri daha uzundur. Haftalar ilerledikçe egzersiz düzeylerinde azalma olabilir ya da vücudunuz bu egzersize alıştığı için egzersiz programında değişiklik yapıp rutin uygulamalar yerine farklı bir program izleyebilirsiniz. Her gün aynı saat, süre ve şiddette benzer hareketleri yapıyorsanız, diyette olduğu gibi spor yaparken de değişiklik yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Örneğin yürüme saat ve sürelerini, temposunu değiştirip tempolu yürümeye kısa aralıklarla koşu ilavesi yapabilirsiniz. Ya da kullandığınız aletleri değiştirebilirsiniz. Bunların dışında ağırlık (direnç) antrenmanları yapmak vücudun farklı kaslarını çalıştırmaya yönelik program uygulamak, daha fazla etkili olacaktır.
Stresli olmadığını düşünsen de bir gözden geçirmeye ne dersin ??
Kilo vermenin tek anahtarı diyet ve egzersizmiş gibi gözükse de aslında bu kadar basit değil. Birçok etken kilo verme konusunda destek olduğu gibi köstek de olabiliyor. Stres sıklıkla kilo alımına sebep olabilir. Yemek yeme ve yeme isteğini arttırmanın yanı sıra, vücudunuzun kortizol üretimini de arttırır. Kortizol ‘‘stress hormonu’’ olarak bilinir. Stresle birlikte artan kortizol üretimi kilo kaybını etkiler. Stres yönetimi stratejileri kilo vermeyi teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Son zamanlarda eskisine göre daha stresli olduğun bir dönemden geçiyor olabilirsin ve yaşadığın bu stres seni zorluyor olabilir. Bunun yanında yetersiz kalitesi de kilo kaybını azaltıyor olabilir. Bu durumların normal olduğunu unutmamakta fayda var. Kilo veren herkes belli bir dönemde bunu yaşayabilir. Bu dönemi de da karmaşık hale getirecek, senin için hazırlanmamış internetten bulduğun şok diyetlere yönelmeye çalışman bu dönemin daha uzamasından başka bir sonuç getirmez emin ol…
Bu sebeplerden ya da başka sebeplerden kilo kaybın durduysa; hiç endişelenecek bir durum yok. Sadece mola vererek ve 2 hafta kadar diyeti bırakmak sadece kilo korumaya yönelmek hedefine ulaşmayı kolaylaştıracak. Uluslararası Obezite Dergisi’nde yayımlanan bir çalışma da bunu destekliyor ve diyor ki ‘‘diyet sırasında iki haftalık bir ara vermek kilo kaybını iyileştirebilir.’’